سریال معاویه و رقابت های ایدئولوژیک رسانه ای

پخش سریال (معاویه) از شبکه ام بی سی عربستان در ماه مبارک رمضان و موج فزاینده ای از واکنش ها، نشان داد که اینک، رقابت های ایدئولوژیک وارد سطح جدیدی شده است. سریال ( معاویه) که جزء پر هزینه ترین تولیدات جهان عرب با بودجه ای بالغ بر صد میلیون دلار، به شمار می رود، واکنش های متفاوتی را در کشورهای اسلامی ایجاد کرده است.

سازنده سریال معاویه کیست؟

نویسنده این سریال، خالد صلاح روزنامه نگار مصری است و کارگردان آن طارق العریان است که یک فلسطینی – آمریکایی می باشد.

سریال ( معاویه ) روایتی از زندگی معاویه پسر ابوسفیان است که حکومت بنی امیه در دمشق را پایه گذاری کرد،

گفته می شود این سریال سی قسمتی، مقطع زمانی واگذاری خلافت از سوی امام حسن مجتبی (دومین امام شیعیان) به معاویه و رویدادهای پس از آن تا به قدرت رسیدن یزید (فرزند معاویه) را به تصویر می کشد.

با پخش این سریال از شبکه ام بی سی عربستان، کشورهایی همچون ایران و عراق پخش این سریال را ممنوع کردند و در کشور مصر نیز با انتقادات شدیدی از سوی تاریخ دانان و مورخین مواجه شده است.

از جمله نکات بسیار حائز اهمیت در تحلیل این سریال واکنش های مخاطبین در طیف های گروهی متفاوت در شبکه های اجتماعی می باشد که می توان این تحلیل ها را به سه دسته مختلف تقسیم بندی کرد:

دسته اول: واکنش های مذهبی:

عمده این واکنش مربوط به سوگیری شیعیان و اهل سنت است. به باور شیعیان و بسیاری از اهل سنت، این سریال در مقام سفید شویی چهره معاویه است در حالی که در منابع معتبر اهل سنت و شیعه، معاویه به عنوان یک چهره سیاستمدار معرفی شده که برای تثبیت حکومت خود، به اقدامات غیر اخلاقی و کشتارهای بی رحمانه ی گسترده ای دست زده است اما در این سریال هیچ اشاره ای به قسمت های سیاه شخصیت معاویه و اطرافیان او نشده است.

دسته دوم: روایت های ژئوپلتیک از معاویه:

بخشی از تحلیل های جنجالی در مورد این سریال مربوط به تحلیل گرانی است که سریال معاویه را در منظومه موازنه قدرت منطقه ای تحلیل می کنند و آن را نوعی نمادسازی تمدنی برای تقویت گفتمانی سیاسی عربستان برآورد کرده اند. این گروه باور دارند که با عنایت به نفوذ اندیشه شیعی در منطقه که با نماد عدالت و مظلومیت علی بن ابی طالب همراه است، عربستان می کوشد در خلعت رقیب ظاهر شود و برای اظهار وجود، نیاز به پیشینه تمدنی در مقابل حکومت علوی دارد و می کوشد این نماد را با امپراتوری اموی بازسازی کند. بر این اساس، هزینه بالای این سریال صرفا برای خلق یک اثر سینمایی نبوده بلکه گفتمان سازی برای ظهور یک نظام سیاسی نوین در منطقه است. در سریال معاویه به مخاطب القا می شود که پیروی از شیوه معاویه بر خلاف شیوه عدالت محوری علی بن ابی طالب، زندگی بهتر و مرفه تری فراهم می آورد هر چند اصول اخلاقی نادیده گرفته شود.

دسته سوم: تحلیل های هنری:

تحلیل گران هنری با توجه به هزینه بالای این سریال، جنبه های مربوط به گریم بازیگر، طراحی لباس و صحنه، جذابیت های جنسی و … می پردازند.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *